Clorinda

Clorinda

Doftpelargon

Foto © Stefan Lövgren

Förädlare, bakgrund: Frösådd från en hybrid mellan P. qurecifolium x arter från Kape, Sydafrika, enligt PAGS pelargonregister. Geraniums online uppger trolig bakgrund som en hybrid mellan P. quercifolium och någon okänd engelsk pelargon (P. x domesticum).

Blombeskrivning:
Blomtyp:
Blomfärg: Stora mörkrosa eller cerise blommor. Mycket stora blommor för att tillhöra gruppen doftpelargoner.
Blomklasens utformning:
Blomningstid:
Bladbeskrivning: Bladen är omväxlande flikiga – de brukar beskrivas som trelobiga, men upp till nio lober kan hittas. Bladkanterna är tandade och bladen är doftande. Doften har fantasifullt beskrivits som eukalyptus, ceder, citron eller ceder-ros. Stickande (enligt Faye Brawner) är nog mest exakt.
Bladform: Treflikiga håriga blad med vågiga kanter.
Bladfärg:
Bladmarkering:
Allmän beskrivning:
’Clorinda’ är en tålig och robust pelargon med blad som doftar cederträ med kryddigt inslag, en eukalyptus-liknande doft. Trivs även utomhus under sommaren, gärna i full sol.
Växtsätt: Buskigt. Starkväxande och förhållandevis kompakt.
Höjd: 150 cm
Läge: Soligt

Planteringsråd: I rabatt eller stor kruka. Kan spaljeras. Tål lätt frost.

Fortplantning: Genom sticklingar. Är den planterad i rabatt skickar rötterna upp nya plantor. Blommorna verkar inte sätta frön. Ståndarna är små och kan förmodligen inte producera livskraftiga pollen.

Kuriosa: I början var ”Clorinda” ansedd som en unikpelargon, men på senare tid har den varit listad med doftpelargonerna. Detta är en ”oldie men goodie”-pelargon, som blir bäst planterad i marken eller i en stor kruka.

Källor:
PAGS The International Register of Pelargonium Cultivars
http://www.geraniumsonline.com/chlorinda.htm

Foto © Kristina Suder

Foto © Kristina Suder