P. abrotanifolium

Art
Sektion Reniformia

Foto © Vered Adolfsson Mann

 

Sektion: Reniformia
Namnet betyder: Med blad som abrotanum (åbrodd).
Synonym: P. incisum, Southernwood Scented.
Svenskt namn: Åbroddpelargon.

Beskrivning: En perenn buske, cirka 50 cm, men i sin naturliga miljö kan den bli upp till 1,5 m.  Arten har tunna grenar, nya grenar är mjuka, grågröna och suckulenta, de äldre grenarna blir förvedade och bär på torra bladstjälkar. Arten är varierande, vissa P.abrotanifolium växer upprätt, andra mer hängande. Mitt eget exemplar passar bäst i ampel. Bladen doftar aromatiskt och är silvergrågröna, de är små och halvt ovala med bladstjälkarna fästade på den breda delen. Bladen är djupt skurna i små segment nästan intill bladfästet. Utseendet på bladen kan variera från åbroddlika med trådtunna segment till bredare delade segment. Blommorna är vita, ljusrosa, rosa eller lilarosa. Kronbladen är 5 till antalet, de 2 övre är något mindre än de 3 nedre (att kronbladen har olika storlek är en av kännetecknen för Pelargoniumsläktet). De 2 övre kronbladen är tecknade med två karakteristiska mörkt vinröda fläckar och längsgående tunna streck, de 3 nedre kronbladen är rundare i formen och ofta otecknade, men tunna mörkt vinröda streck kan förekomma.

Växtplats: Kapprovinsen och Orange Free State, Sydafrika.
Började odlas/samlades: I England 1791
Upptecknare: Jacquin

Odlingsråd: Arten är vanligt förekommande i områdena i Kapprovinsen med sommarregn och i Orange Free State. Den växer på torr mark bland klippor, och är lättodlad och enkel att sticklingsföröka. Min planta ger ganska gott om frö som gror lätt.

Information: Det ska förekomma flera varianter av P. abrotanifolium. P. insatum är en form av arten med mycket tunna åbroddlika blad och blomflockar med upp till 5 mörkrosa blommor. Denna växer i Östra Kapprovinsen, i ett område med mindre sommarregn. En form med mycket små blad med något bredare bladsegment och vita blommor är känd från flera tidiga uppteckningar.

En annan art som liknar P. abrotanifolium till utseende är P. plurisectum, men bladen på denna art är helt doftfria.

Källor:
Pelargoniums, Diana Miller, 1996.
The Pelargonium Family, William J. Webb, 1984.
The Pelargonium Species Checklist, ed.5, R. Clifton, 2004.
Geraniums – The Complete Encyclopedia, Faye Brawner, 2003
Pelargoner – kulturarv i kruka, Karin Martinsson, 2000.
Växternas namn, upplaga 2, Jens Corneliuson, 2003.
Våra kulturväxters namn; ursprung och användning, Björn Aldén och Svengunnar Ryman, 2009.
Odlingserfarenheter: Vered Adolfsson Mann

Foto © Vered Adolfsson Mann

Månadens pelargon, augusti 2013

 

 

 

 

 

 

Foto © Vered Adolfsson Mann