INFORMATION OM
SVENSKA PELARGONSÄLLSKAPET

Styrelsen >>
Kontaktpersoner för olika län/områden >>


Tycker Du om pelargoner?
I så fall är Du i gott sällskap. Många har genom tiderna fascinerats av denna tacksamma blomma, som kan se ut på så många olika sätt. Den har blivit något av en självklarhet i utomhuskrukorna på sommaren, på glasverandorna, i köksfönstren eller i amplar. Många minns sin barndoms pelargoner, hur man bytte skott med varandra och på så sätt fick nya sorter.

Copyright © Stefan Lövgren
Appleblossom Rosebud - Foto © Stefan Lövgren

Redan på 1600-talet fördes de första pelargonerna till Europa - "Den nattdoftande indiska nävan". Den blev snabbt populär, och människor kunde betala förmögenheter för ett exemplar. I dag finns det 400 kända arter och tusentals sorter att köpa ute i handeln eller via samlare, för en liten summa. Vildväxande arter finner man huvudsakligen i Sydafrika, Madagaskar och Australien.

I Sverige använder vi pelargonerna oftast som sommarblomma, men visste Du att den under långa tider använts till parfymtillverkning och att man kan äta den?

Om Svenska Pelargonsällskapet (PS):
PS är en riksomfattande ideell förening utan vinstintresse som är öppen för alla med intresse för pelargoner. Föreningen bildades 20 mars 1998 och har för närvarande cirka 2000 medlemmar.

PS skall verka för att värna om pelargonen och dess historia, tillvarata det kulturella arv de utgör, sprida kunskap kring dem och vara ett rådgivande organ samt medverka till regionala och lokala aktiviteter.

Verksamhet bedrivs främst genom våra Länsansvariga och Kontaktombud. Vi försöker ha minst ett kontaktombud i varje län. Sammanlagt är det mellan 40 och 45 Länsansvariga och Kontaktombud i hela Sverige. Kontaktombuden ordnar träffar och har ibland föredrag, nybörjarkurser, utställningar, gemensamma frö- och plantbeställningar från utlandet etcetra. Ibland samlar de medlemmar bara för att prata pelargoner, kanske hur den gångna säsongen har varit, fika, bläddra i pelargonböcker och drömma sig bort till nästa säsong. Vi medverkar också på Trädgårdsmässan i Älvsjö, Stockholm en gång per år.

Information om vilka som är Länsansvariga och Kontaktombud hittar du på sidan "Info sällskapet" / "Kontaktpersoner olika län/områden", och information angående vilka som sitter i styrelsen hittar du på samma sida men under "Styrelsen".
 

Vill du bli medlem? Gå till sidan: Bli medlem >>