Allmänna regler | Klasser | Växtkvalité | Anmälningsblankett | Domartips
 
 

Den 6 augusti i Botaniska trädgården i Göteborg

 
Så är den fjärde Nationella pelargonutställningen genomförd. Utställare kom från Uppland, Södermanland, Småland, Blekinge, Skåne och naturligtvis från Västra Götaland till ett blåsigt Göteborg. Sammanlagt blev det till sist nio stycken. Årets plantor var de bästa som vi hittills haft på våra utställningar enligt den engelske domare Stephen Pollard. Sjutton klasser var representerade det saknades endast doftpelargoner och zonarticpelargoner.
 
Utställningen var välbesökt och intresset stort. Det kom pelargonintresserade från hela södra Sverige, från Stockholm och söderut. Många var förvånade över den mångfald som presenterades. Från Botaniska hade man dessutom tagit fram och visade några riktigt udda och gamla knotiga vildpelargoner som exempel på hur pelargoner kan se ut. Många förundrades över att dessa blommade på bar stam, nästan inte ett blad fanns, men de blommade.
 
Det var samtidigt en välbesökt försäljning ute på gräsmattan utanför Stolpboden där utställningen hölls. Utställarna hade med sig fina sticklingar men också stora plantor. Pelargonsällskapet hade ett informationsbord där det bland annat såldes olika odlingstillbehör och värvades nya medlemmar. Sällskapet fick sju nya medlemmar under dagen och fler har droppat in via hemsidan i efterhand.
 
Som prisutdelare i år hade vi glädjen att hälsa Flora Draveng, för oss pelargonälskare tidigare känd som Christa Holm. Flora hade med sig ett antal exemplar av sin eftertraktade bok om pelargoner som snabbt såldes slut.
 
Text: Elisabet Olow
 

 

Resultatlistan från utställningen >>
 
 
Några av vinnarpelargonerna på bild:
Foto alla bilder: Anders Österlund
 
Best in Show 2016 och 1:a pris zonalpelargon dubbel:
Mårbacka Harald - Elisabeth Pettersson
 
 
 
1:a pris zonal-miniatyr:
Brookside Free Spirit - AnnaMaria Eriksdotter
 
 
 
1:a pris stjärnpelargon:
Vancouver Centennial - Patrik Andersson
 
 
 
1:a pris stjärnpelargon dvärgväxande:
Gosbrook Snowcap - Eva och John Nielsen
 
 
 
1:a pris stjärnpelargon, miniatyr:
Elnaryds Maestro - Lena och Morgan Fredriksson
 
 
 
1:a pris hängpelargon:
L´Élégante - Eva och John Nielsen
 
 
 
1:a pris änglapelargon i 15,5 cm kruka:
Tip Top Duet - AnnaMaria Eriksdotter