Minnesord över Elisabet Olow

P. abrotanifolium – Foto © Veronica Olsson

En av våra styrelsemedlemmar har lämnat oss, vår tidigare ordförande och medlemsregistrerare

Elisabet Olow har avlidit efter en tids sjukdom, den 19 september 2019. Elisabet var under sin tid som ordförande mycket hängiven och engagerad i sina uppdrag.

För mig personligen var hon en kär vän och de sista två åren även en god granne. Det var Elisabet som fick mig intresserad av pelargoner genom att för drygt tio år sedan skänka mig ett tiotal sticklingar.

Nu har jag fått överta några av hennes ”vildar”. När jag ser på dem är det med både sorg och glädje, så småningom ska nog de glada tankarna ta över när jag tänker på min kära pelargonvän och alla fina minnen hon lämnar efter sig!

Vi saknar dig, Elisabet!

Lillemor Frisén
Strängnäs 2019.10.20

 

Minnesord över Viveca Thylén-Lindholm

Don Chiverton

Viveca Thylén-Lindholm, avled natten mot den 3 mars 2018. För flertalet av oss kom hennes bortgång mycket oväntat även om vi vetat att Viveca hade en svikande hälsa. Men Viveca var angelägen om att inte låta hälsan hejda hennes arbete i PS, så in i det sista var hon fullt sysselsatt med att förbereda PS medverkan i trädgårdsmässan i Älvsjö i slutet av mars.

Viveca var medlem i PS nästa alla de 20 år som PS funnits och länge har hon varit aktiv som länsansvarig i Dalarna och medlem i PS styrelse. 2016 valdes hon till ordförande för PS.

Viveca var mycket angelägen om att de förtroendevalda i PS skulle ha så bra förutsättningar som möjligt att arbeta för medlemmarnas bästa. Det var Viveca som kom med idén att PS skulle utse en favoritpelargon varje år. 2014 utsågs den allra första favoritpelargonen,’Silver Celebration’.

Vi minns Viveca som en engagerad, intresserad och aktiv ordförande och som en god vän. Vi sänder våra varmaste tankar till Vivecas familj i deras svåra stund.

Elisabet Olow för styrelsen i Pelargonsällskapet

 

Minnesord över Christina Mattson

Gartendirector Herman – Foto © Barbro Haddleton

Det var en gång i början på 90-talet, det var i mitten av juli och Christina och Ove var på sitt sommarbesök hos oss i Glumslöv. Herrarna tillbringade dagarna på golfbanan medan vi botaniserade i närliggande trädgårdar och plantskolor. En dag åkte vi till Cedergrens i Råå för att köpa rosor och där i en gammal trälåda stod dom – pelargonerna vi inte tidigare sett. Några rätt risiga plantor av Appelblossom Rosebud, Mrs Parker, Flower of Spring, Cardinal, Miss Burdette Cutts, Meteor och någon till som jag har glömt trängdes och såg ut att behöva vatten. Cedergren berättade gärna och vi lyssnade ännu hellre – det var så det började – och vi köpte rubbet.

Några år senare bodde vi i London under vår gemensamma julivecka. Herrarna spelade golf och Christina och jag besökte trädgårdar och plantskolor. Sissinghurst, Wisley Gardens, Kew Garden och Royal National Rose Garden inspirerade. På vår besökslista stod också Vernons plantskola lite söder om London. En hel plantskola med bara pelargoner – så underbart. Vi ville köpa allt men det var inte att tänka på. Det var över trettio grader varmt och vi hade flera dagar kvar i London innan det var dags att åka hem. Efter mycket väljande och våndande köpte vi ett trettiotal sticklingar var som fick bo i våra badkar resten av veckan.

Pelargonsällskapet bildades 1998 och vi blev medlemmar redan första året. Christina engagerade sig i styrelsen och var ordförande i två perioder med några års mellanrum.

Ja – det var så den började vår gemensamma resa i pelargonvärlden. På vägen fick vi många pelargonvänner runt om i landet, några besökte vi år efter år medan vi träffade andra på mässor och pelargondagar. Tack Stina för att jag har fått dela den resan med dig.

Veronica, 23 mars 2015

 

Minnesord över Carina Strandberg

Bukett med Appleblossom Rosebud – Foto © Barbro Haddleton

Vår mässansvariga sedan många år, Carina Strandberg, har hastigt avlidit den 21 juli 2014.

Carina var en skicklig, entusiastisk, glad och omtänksam ledare för mässarbetet , vilket inte minst märktes på att flertalet ”mässarbetare” återkom år efter år.

Saknaden efter Carina är stor!

Styrelsen

 

 

Minnesord över Görel Malmquist

Blekingeflickan – Foto © Katarina Ellingson

Vår högt värderade pelargonvän Görel Malmquist gick, efter en tids sjukdom, fredagen den 4 april 2014, ur tiden.

Med Görels alltför tidiga bortgång försvinner en stor kunskapsbank om pelargoner som hon så generöst delade med sig av.

Görel var, med sin milda och varma framtoning, en förebild för alla oss i Pelargonsällskapet som fick förmånen att lära känna henne.

Vi håller Dig i minnet Görel!

Styrelsen