Allmänna råd om frösådd
Grundidén med frösådd är att man sätter ner fröet i jord och håller sådden jämt fuktad tills det gror. En kruka med såjord är vad som vanligtvis används, men även annat kan användas, som till exempel torvbrikett, kokos eller helt vanlig planteringsjord. Lämpligt djup att sätta fröna på är två gånger djupare än vad fröet är långt.
Man kan dessutom på olika sätt hjälpa sådden, så den gror lättare, men det kan gå bra även utan att man hjälper den. Här står lite olika tips, men välj inte alla sätten, utan bara några av dem. Prova dig fram till vad som fungerar för dig!
Man kan förvara fröna i frysen några veckor innan sådd.
Man kan hälla fröna i en burk med en bit sandpapper och skaka om, för lite skalningshjälp precis innan sådden.
Man kan blötlägga fröna i två dagar innan man sätter ner dem i jorden. – Man kan också låta fröna ligga i blöt ända tills de gror, och sedan försiktigt sätta grodden i jord. Man kan hälla kokande vatten på en sådd som inte grott på några veckor. Man kan också sätta en sådd som inte gror i kylskåp i upp till sex veckor. Kanske fröna är ljusberoende? Prova att ställa sådden mycket ljust om den inte vill gro.
Ställ gärna frösådden varmt under groningstiden. Fröna kan behöva 20-22 grader för att väckas. När fröna kommit upp och de första bladen visat sig kan de placeras svalare. För att småplantorna ska bli riktigt fina kan de placeras i 15-18 grader dagtid och någon grad svalare nattetid. Se till så att frösådden inte står i fönsterdrag, men står de placerade ovanför element får dessa gärna stängas av.
Ge inte upp! Det finns pelargoner som gror efter sex månaders väntan! Pelargoner är ett spännande släkte.
Om du sår under den mörkare årstiden kan plantorna bli lite gängliga om de får för lite ljus. Lysrör eller växtlampor kan kompensera för detta, vanliga lampor har dock fel våglängd. Likaså, om frösådden har hållits för varm, kan plantorna bli långa och veka.
Text: Christina Ghiasvand och Ragnhild von Haartman 2014-05-11