Pelargoner Kulturarv i Kruka
av Karin Martinsson

År 1994 startade botanisten Karin Martinsson tillsammans med sina kollegor vid Uppsala universitets botaniska trädgård en landsomfattande insamling av äldre pelargonsorter. Sommaren 1996 visades resultatet av insamlingen i en utställning i trädgårdens gamla orangeri.

Utställningen blev en kärleksmanifestation till pelargonen, och bidrog stort till att Pelargonsällskapet startades. Senare skrev Karin Martinsson denna bok om Pelargoner. I boken återges berättelsen om insamlingen och om hur pelargonerna funnit sin väg från Sydafrika till Europa och vidare till oss här i Sverige och om hur de blev till en del av vårt kulturella arv.

Det är en fascinerande berättelse om upptäcktsresor till främmande länder, om Ostindiska kompaniet, vetenskapsmän som Linné och Thunberg med flera, om växtjägare, växtälskare och mycket mer.

Genom att forska i äldre tidskrifter, böcker,sortimentslistor, gamla herbarier m.m., harKarin Martinsson dokumenterat inte bara pelargonens historia utan även den svenska traditionen att vårda och dela sin bostad med krukväxter.

Det är en spännande och välskriven bok som jag med nöje läser om och om igen. Den rekommenderas varmt till alla älskare av historia och växter, men i synnerhet till pelargonister!

//Vered Adolfsson Mann 2010-05-08

 

Tillbaka till Böcker på svenska