KOLA-konferenser kan genomföras via det digitala konferensverktyget Zoom. Har du aldrig sett Zoom tidigare eller känner dig lite osäker så ta gärna en stund och läs igenom den här sidan. Här finns instruktioner och tips för hur du kan förbereda dig inför ett Zoom-möte.

 

Hur fungerar Zoom?

Är det första gången du deltar i ett Zoom-möte? Att delta i ett Zoom-möte är enklare än du tror. Kika på filmen nedan och se steg för steg hur du går tillväga.

Kommentar till filmen: Ladda gärna ner Zoom-programmet när du får frågan om det. Dock ska Zoom fungera utan att ladda ner programmet, förutom med webbläsaren Safari (finns oftast på Mac-datorer).
Delen där man pratar om ”fjärrstyrningsfunktionen Share screen” är inget att bekymra sig över. Vi använder ”Share screen” endast för att visa och dela dokument med deltagarna.

Här är ytterligare en trevlig och informativ film om hur man använder Zoom första gången:

 

Förbered dig

Innan du ansluter i ett Zoommöte är det bra att se till att ljud (mikrofon och högtalare) och bild (webbkamera) fungerar.

När du har startat Zoom, se ”knapparna” nedtill till vänster (som de röda pilarna på bilden här nedan pekar på). Om de är de överstrukna så klicka på dem, så hörs du och din bild kommer att synas.

Ser du inte knapparna så för muspekaren nedtill i Zoomfönstret så träder de fram:

 

Före mötet kan du testa att allt fungerar, och du kan ändra inställningarna om det skulle behövas. Gå gärna in på testsidan via länken nedan för att kolla att allt är i ordning för ett Zoom-möte.


Zoom testsida:
https://arcada.zoom.us/test

 

 

Zoom kommer att vara öppen redan 30 minuter före mötets öppnande. Då kan du testa att din förbindelse fungerar som tänkt. Använd länken i e-posten du har fått, och följ sedan instruktionerna här nedan, steg för steg. Har du kikat på filmerna ovan så är du bra förberedd.

  1. Klicka alltså på den länk du fått för Zoom-mötet, skickat till dig via e-post från Elisabeth Pettersson
  2. Du förs till en webbsida där du kan välja att öppna Zoom via Zoomprogrammet, eller via webbläsaren, följ instruktionerna. Har du en Mac-dator, välj att installera Zoomprogrammet.
  3. Kolla att mikrofon och högtalare är igång
  4. Trasslar det så är du välkommen att ringa Katarina Ellingson, tel. 0709-900098, så reder vi ut problemet tillsammans.

 

Elisabeth Pettersson
Katarina Ellingson