Pelargoner
av Christa Holm

Detta är en liten tunn bok på 104 sidor, som gavs ut 1997, och den är faktiskt ännu idag mycket givande att läsa. Bokens största styrka, när tidens tand fått verka på den, är att den tydligt och lättförståeligt definierar de olika pelargongrupperna. Dock beskrivs vildpelargonerna och deras närsläktade hybrider mycket summariskt.

Pelargonbilderna i boken är mycket välfotograferade. De pelargonsorter som beskrivs är kanske inte de som är trendiga idag, snart femton år efter att boken gavs ut, men en del av dem efterfrågas fortfarande.

Framsidan av boken visar ’Mr Wren’, en zonalpelargon med en mycket annorlunda blomma. Den uppstammade ’Dr Westerlund’, som finns på bild på sid. 83, har jag sett i verkligheten. Den har stått på Tirups Örtagård utanför Lund.

Jag kan rekommendera boken till dem som läst andra böcker, och först nu får möjlighet att läsa också denna. Det är en mycket välskriven bok, som bättre än någon annan pelargonbok jag läst definierar de olika pelargongrupperna, bortsett från vildarterna och deras närsläktade hybrider.

Tyvärr har inte boken getts ut i nyutgåva, så man får leta efter den på antikvariat.

//Ragnhild von Haartman 2010-06-05. Uppdaterad 2011-10-07.

 

Tillbaka till Böcker på svenska